Image of God En Wereld 5: Kerk En Wereld

Text

God En Wereld 5: Kerk En Wereld



Het absoluut stellen van de rationele kennis schijnt zijn eigenlijke toekomst nog voor zich te hebben, meent Ratzinger in de bijdrage, welke in deel 2 van deze keus uit Gott in Welt werd opgenomen. De poging om in de vorsteling daarmee her kerkleven dt zijn ghetto te bevrijden en weer in contact re brengen met een wereld, die een uitgesproken profaan ea pluralistisch stempel draagt, kwam reeds elders, met name in deel 3, naar voren; het meest expliciet wordt zij verwoord in de essaysw in dit laatste deel bijeengebracht werden. De stichter van de jonge Paulus-Gesellschaft doet dit door te getuigen van de in dit werkverband opgedane ervaringen, zijn uitgangspunten en doelstellingen. Meer systematisch zoekt Auer in her begin-artikel in het reine te komen met hetr hedendaagse beleven van wat 'wereld' heet.
Vrijheid en macht staan hierbij centraal. Vandaar de bezorgde korte vragen van Guardini over de macht en het wijsgerig doorstoten naar de wortel van de vrijheid, in de bijdrage van Metz. Bij beider wijze van benadering speurt men het weer naderbij komen van een bijbels verstaan van de wereld-werkelijkheid.
De toewending naar onderscheiden levensterreinen komt in de overblijvende artikelen aan de orde. Verrassend is de waarschuwing van Spaemann tegen een paedagogiek, die zich regelrecht theologisch zou willen laten normeren: dat leidt in een pluralistische wereld tot een sectarisch of ideologisch christendom. Zijn pleidooi om niet alleen de paedagogiek (zoals veelal in
niet-katholieke kringen) maar ook de theologie 'hermeneutisch' te verstaan: als systematiserende reflectie op een altijd reeds voorgegeven werkelijkheid, klinkt ook nog door in de korte bijdrage over kunst en theologie, en in het slotartikel, dar, natuurwetenschappelijke en theologische 'modellen' met elkaar vergelijkt. Maar het meest wijd aan perspectief wordt de analogie die aldus tussen de beide vormen van benadering zichtbaar wordr, doorgetrokken in de bijdrage van Haas, die de biologiscbe strtcturen, welke in het kiemende leven verschijnen, tot uitgangspunt heeft.


Ketersediaan

A06499-C1A06499My LibraryTersedia

Informasi Detail

Judul Seri
Paul Brand Paperback, 17.
No. Panggil
A06499
Penerbit Paul Brand : Antwerpen.,
Deskripsi Fisik
12,5 x 20 cm / 203 pg
Bahasa
Jerman
ISBN/ISSN
-
Klasifikasi
230.04 / AUE / g 5
Tipe Isi
-
Tipe Media
-
Tipe Pembawa
-
Edisi
-
Subjek
Info Detail Spesifik
-
Pernyataan Tanggungjawab

Versi lain/terkait

Tidak tersedia versi lain




Informasi


DETAIL CANTUMAN


Kembali ke sebelumnyaDetail XMLKutip ini